Jak przebrnąć przez okres przygotowań do egzaminu maturalnego?

Zaplanuj swoje działania

Czas szkoły średniej to niezwykle stresujący i trudny okres dla uczniów. Specyfika tego czasu polega na ciągłych przygotowaniach do egzaminu maturalnego. Uczniowie przestają cieszyć się procesem nauki, gdyż jest na nich wywierana duża presja. Aby móc działać spokojniej i z większą orientacją na wybrany cel, dobrze jest zaprojektować własny harmonogram nauki. To sprawi, że zyskasz większą kontrolę nad całym procesem, a także Twoje działania i wysiłki będą bardziej spójne z określonymi potrzebami, jakie są wymagane w procesie nauki. Kolejna kwestią, która może wspomóc Twoje wysiłki jest wybór odpowiednich książek do nauki. W tym celu, warto zadać sobie pytanie w jaki sposób planujesz zdobywać wiedzę. Zwróć uwagę na to czy chcesz uczyć się samodzielnie, czy z pomocą kogoś innego. To może spowodować, że wybór podręcznika będzie bardziej intuicyjny. Dobrym wyborem dla samodzielnej nauki jest biologia na czasie 3 zakres rozszerzony. Jest to pozycja, polecana przez uczniów i nauczycieli. Zawiera wszystkie treści potrzebne do zdania egzaminu, stanowi bazę do nauki dla każdego ucznia.

Czym wyróżnia się podręcznik?

Książka została zaprojektowana przez ekspertów z dziedziny wiedzy to sprawia, że materiały w niej zawarte, są zgodne ze stanem obecnej wiedzy naukowej, a także z wymaganiami maturalnymi. Książka została podzielona na kilka część, dzięki czemu uczeń może trenować swoje umiejętności na wiele różnych sposobów. Pierwsza część książki zawiera treści teoretyczne, które umożliwiają powtórzenie całego materiału, a także uzupełnienie ewentualnych braków wiedzy. Środkowa część zawiera liczne zadania, na wzór tych maturalnych. Ostatnia część książki, zawiera bonusowe partie materiału, klucz z odpowiedziami do zadań, a także kod do platformy multimedialnej, na której uczeń może poszerzać swoją wiedzę, a także rozwiązywać zupełnie inne zadania. Platforma umożliwia naukę poprzez zabawę i gry komputerowe, co sprawia, że nauka wydaje się być atrakcyjniejsza i ciekawsze dla ucznia.

About the Author

You may also like these